Avem nevoie de un topic special pentru sare.
Productia anuala de sare este de 210 milioane tone. In tarile avansate, doar o mica parte este folosita pentru mancare iar restul se foloseste in procese industriale, ca de exemplu in productia de textile, hartie, detergenti si sapunuri. De exemplu inEuropa doar 3% din sare se foloseste in mancare. (
Wikipedia )
Din punct de vedere biologic, presupun ca sarea in exces se elimina prin urina. Din moment ce consumam sare, de aici se deduce ca o si eliminam din organism. Ar trebui lamurit si daca o parte din sare este folosita in organism pentru a fi transformata in altceva, ca sa ne lamurim cat se elimina.
In plus, la fel cum animalele nu consuma lapte pentru a-si asigura necesarul de calciu, ele nu consuma nici sare pentru a-si asigura necesarul de sare, pentru ca sarea este procurata din plante si carne. Stiu ca exista si animale care viziteaza in mod regulat saline pentru a consuma sare, dar acesta este un lucru valabil doar pentru o mica parte din animale. Daca bine imi amintesc, caprelor le place sarea foarte mult.
Din punct de vedere ecologic, sarea pe care o eliminam ajunge in canalizare, de acolo in statiile de epurare, si de acolo nu am idee ce urmeaza:
- este eliminata in apa (si in final ajunge in mari si oceane) sau
- este eliminata in materie care este imprastiata pe uscat.
In ambele cazuri, sarea exploatata din depozitele de sare se va termina la un moment dat, si va ajunge in ocean, sau va fi imprastiata pe uscat, la un mod care nu va mai putea fi extrasa inca odata. Adica exista sanse ca ajungem la un punct unde nu mai avem de unde sa procuram sare, decat eventual din oceane. Teoretic, putem consuma toata sarea din oceane si sa o imprastiem pe uscat. Oceanele contin in total 44,7 milioane de kilometri cubi de sare (11 milioane de mile cube de sare)
link linkOricum, este interesant de aflat unde se duc cele 210 milioane de tone de sare extrase anual.
Rezulta ca s-ar putea deduce ca este pur si simplu mai bine sa nu consumam sare. La fel ca si animalele, ne-am putea procura sarea din hrana. In plus, nu epuizam rezervele de sare si nu ne pierdem vremea inutil cu extragerea sarii.
Mai demult, cineva imi spunea ca doar albii sunt obsedati de sare, si ca restul raselor de oameni nu se omoara dupa sare. Nu stiu in ce masura este adevarat acest lucru. Mai zicea ca, prin coincidenta, majoritatea salinelor se gasesc in Europa, adica locul de origine al albilor (asta e ceva mai greu de crezut).