It is currently Wed May 16, 2012 3:42 pm

Welcome
Bine ai venit pe romaniaraw

In momentul de fata, vezi forumul ca "vizitator", ceea ce iti da un acces limitat. Prin crearea unui cont, capeti dreptul de a posta raspunsuri si a crea noi topicuri, de a raspunde la poll-uri, a upload-a fisiere si a comunica privat cu restul membrilor. Crearea unui cont e gratuita, simpla si rapida, deci inregistreaza-te acum!

Post new topic Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Alimentatia raw-vegana e accesibila tuturor
PostPosted: Wed Jan 12, 2011 12:23 am 

Multora li se pare ca mancarea devine mai costisitoare cand mananci crud. Poi devine, ca ne uitam la filme si citim articole scrise de americani, care au alta clima, alte fructe si legume predominante.
Aia prepara chestii cu nuci caju, migdale...iar noi luam retete de la ei si cumparam ce scrie acolo. Intai ar trebui sa ne uitam in gradina noastra sa vedem daca putem inlocui cu ceva din zona in care traim. Devreme ce traim in zona asta, ne vor fi mai benefice elementele existente aici. In loc de nuci caju si migdale merg folosite nucile si alunele din nucii respectiv alunii de pe la noi. Aia germineaza fasole mung...iaca, fasole creste si la noi.
Bineinteles ca sunt 'j de mii de proprietati in caju, mung si altele, dar asta nu inseamna ca ce creste pe la noi e mai putin bogat in nutrienti. Diferenta e ca ale lor sunt studiate mai mult, iar ce creste in gradina noastra nu prea e bagat in seama de cercetatori pentru ca nu nu se gaseste la ei tot ce creste la noi.
La ce sa cumpar andive si salata de china cand am spanac, loboda, salata verde si alte bunatati din gradina proprie sau din piata? (Ca fapt divers, daca le iau din piata, de la tarani, sprijin economia locala si deci, si pe mine... )
Ce vrui io sa zic e ca ar trebui sa avem alimentatia bazata in special pe fructele, legumele, semintele si buruienile care cresc in zona in care traim, abia in plan secundar sa apara restul.

Alta chestie pe care o gasesc costisitoare si totodata nu chiar atat de necesara cum se spune, este suplimentul alimentar. Mi se pare un fel de pacaleala...Adica io nu am incredere ca mananc corect, nu am incredere ca nevoile organismului ma ghideaza, deci bag o tzar'de lecitina, mai pun niste spirulina si m-am scos...Bune o fi, dar...oare chiar ii musai? Daca am pofta de spirulina, atunci mananc, daca nu, nu. Nu imi fac un obicei din asta doar pentru ca asa am citit io ca e bine.

Eu imi satisfac poftele si totusi nu cheltuiesc mult cu mancarea. Cam 200-300ron/luna maxim. Nici nu stiu daca am trecut vreodata de 250, de fapt, da' am lasat limita maxima lejera. :)

Ar fi util daca am cauta impreuna alimente bune si accesibile si am face schimb de idei pe tema asta. De exemplu, eu consum nuci si alune si cred ca inlocuiesc cu cu succes migdalele si caju.
In loc de curmale folosesc prunele uscate(cultura proprie :D ) si stafidele(astea mai rar, vreau sa-mi fac eu, nu sa le cumpar).
Voi cum va impacati cu produsele specifice tarii in care traiti?

Report this post
 Profile  

Post subject: Re: Alimentatia raw-vegana e accesibila tuturor
PostPosted: Wed Jan 12, 2011 1:21 am 

Din curiozitate, ce manacnci de banii astia ? Ca noi, 2 persoane, cheltuim pe mancare 800 $ si nu mancam nu fructe exotice scumpe. Adica, cheltuim mai mult decat chiria ...
Prin comparatie : 2 oameni care mananca normal, cheltuie cam 400 $ / luna. Noi, 2 persoane cheltuim 800 -900 ...

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 1:35 am 

Sunt de acord cu tine. Legumele si fructele care cresc in zona ta sunt cele mai bune pentru tine. Iar daca ti le cresti tu si mai bine. Si daca aplici si principiile Anastasiei (vezi cartile Cedrii Sunatori ai Rusiei Editura Dianusa) combinate impregnarea apei (Masaru Emoto) chiar ca nu mai ai nevoie de nimic. Vorbim de mancare. Pentru ca trebuie sa ne hranim si spiritul si sufletul. Ca una fara alta nu se poate.

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 2:03 am 

si eu sunt de acord medium137 cu o singura observatie: migdale se gasesc si la noi, romanesti! am aflat si eu cu surprindere. si ale noastre sunt chiar mai bune decat "ale lor" si sunt sigur crude. am gasit la piata si cica sunt aduse din prahova.
Dintre alune/nuci eu prefer migdalele pentru ca nu par a fi asa grase
Si cu cheltuielile, cred ca esti foarte tare ca te incadrezi in bugetul asta :ihi:

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 2:09 am 

alte avantaje alimente locale:
- nu platesti pret transport peste mari si tari + taxe vamale
- alimentele nu sunt tratate ca sa tina pe perioada transportului
- nu sunt culese crude si apoi coapte pe taraba

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 2:47 am 

Poi...probabil ca ma incadrez in suma respectiva pentru ca nu cumpar aiurea. Inainte sa pun in cos ceva ma intreb: am cu adevarat pofta sa mananc asta? Mai am acasa asa ceva? Incerc sa folosesc tot ce am, sa nu arunc decat daca chiar trebuie. Fac cumparaturi la 3-4 zile, ca sa am mereu proaspete alimentele si ca sa tin pasul cu diversele idei si toane. :)
Pentru ca am casa si la tara, nu cumpar mierea, prunele uscate, nucile, alunele, ceaiurile, propolisul etc.
Cosul de cumparaturi zilnice nu e acelasi mereu. Uneori am pofta de mere si pere, alteori de banane si portocale...Sunt zile in care nu vreau fructe sau in care as manca mult spanac. Uneori poftesc la rosii... Depinde de sezon. Nu mi s-a intamplat iarna sa poftesc la pepeni, da'vara sunt musai. :)
Acum 1-2 luni am tot mancat telina si ridichii negre. Acum nu-mi mai trebe...Fix acum as manca o conopida si niste frunze de papadie. :)
Alimentele care se gasesc de obicei in casa(unele prin rotatie) sunt:
- ciuperci;
- morcovi;
- miere;
- alge;
- polen;
- propolis(il consider aliment pentru ca ma ajuta la multe);
- ulei de masline;
- fructe - variaza in functie de toane si sezon;
- rosii, ardei, dovlecel sau alte chestii asemanatoare;
- telina, gulie;
- varza, conopida ;
- verzituri (spanac, salate, broccoli, patrunjel etc.).
- seminte (susan, in);
- nuci, alune;
Am pus la germinat grau...Nu prea mi-a iesit, mai incerc. Tocmai ce mi s-a facut pofta de grau germinat. :) De cateva zile am descoperit avocado si m-am indragostit. :D Mai sunt si alte chestii gasibile pe la mine, da' nu mi le amintesc pe toate.

Pana am descoperit laptele de nuci si susan aveam in frigider iaurt si lapte. Acum nu imi trebuie. De obicei mananc un ou ochi dimineata, dar simt din ce in ce mai rar nevoia. Cand ma apuca, trantesc niste cartofi prajiti cu branza. Nu ma intereseaza ca o fi sau nu bine, cat timp simt fizic nevoia, mananc. Inainte sa devin vegetariana, acum 2 ani, am simtit sa mananc doar margarina pe paine. Asta timp de o luna. Nu stiu de ce, da'ori mancam, ori crapam. Dupáia nu mi-a mai trebuit nicio margarina si nicio carne. Nu mi-am impus nimic, nu am avut idei de genul "carnea e rea". S-a intamplat. Asa cum in momentul de fata se intampla ca eu sa fiu adusa de corpu-mi la alimentatia raw. Dupa un an de vegetarianism am inceput sa simt o oaresce jena in ce priveste fainoasele. Am zis "iaca, asta chiar e aiurea. Adica sa nu mai mananc paine?!" Am facut un experiment, 2 saptamani fara paine, sa vad daca organismu'meu are dreptate. Avea... :)
Banui ca fac bine daca il ascut, din moment ce am ajuns aici. Daca el imi cere cartofi prajiti, apai dáia ii dau...pana se satura. :) Pentru ca trecerea a avut loc fara sa am eu vreun amestec, nici nu am batai de cap. Nu poftesc la carnuri, tocanite, paste...

Principiul dupa care ma ghidez e sa ma hranesc simplu si eficient. Imi place sa ma joc cu mancarea, sa experimentez, dar atat prepararea cat si combinarea alimentelor o vreau simpla. Modul in care ma hranesc trebuie sa imi permita deplasarea. Am in dotare un blender si 2 cutite cu care "gatesc" si e suficient.

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 3:15 am 

Si eu sunt de parere ca nu trebuie sa cheltuiesti o avere pe alimentatia raw, daca stii ce, cat si de unde sa cumperi. La mine, o problema este doar iarna, cand sunt nevoita sa cumpar fructe din astea scumpe, care se vand la bucata, cum sunt mango, avocado, papaya sau imi mai fac unele mofturi si imi cumpar afine sau capsuni. In schimb din primavara se schimba complet situatia, renunt la cele de mai sus, chiar si la banane si portocale si ma hranesc strict cu ce gasesc proaspat in piata. Apropo, mai vine primavara o data? mixed43 . Iar supermarketurile raman bune pentru hartie igienica grinn21 , chestii din astea , ca nu prea mai calc pe la raionul de fructe si legume.

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 11:07 am 

Teodoca, in ce piata ai gasit migdalele romanesti ?

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 1:42 pm 

Sunt de acord cu Teo, migdale se gasesc si pe la noi si sunt chiar foarte bine aclimatizate. Eu am luat de la Tohani in toamna vreo 40 de kg in coaja cu 4 lei/kg, dar am fost si le-am luat din curtea omului, de-aia costau asa putin. In toamna era prezente pe la diverse piete, mai scumpe pt ca erau vandute de distribuitori. Acum cateva zile am vazut la piata Crangasi cu 12 lei/kg...am vazut si samburi de caise cu acelasi pret.
Legat de hrana, eu incerc sa mananc cam ce se gaseste local in fiecare anotimp, deci mai mult am treaba in piata decat in supermarket (totusi, ma aprovizionez cu avocado, nuca de cocos si citrice - iarna).
Unele suplimente sunt bune (vitamina D pe timpul iernii, poate B-12 pt cei cu deficit), dar trebuie sa ai rabdare sa filtrezi informatiile, sa le alegi pe cele care ti se potrivesc tie si sa le testezi pe propria piele. Algele (de apa dulce sau sarata) eu nu le consider suplimente, ci pur si simplu hrana:)

Report this post
 Profile  

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 2:15 pm 

e o piata de langa tineretului. Venind dinspre unirii, la tineretului faci stanga spre timpuri noi. apoi faci pe prima straduta la dreapta si imediat dai de piata pe partea stanga, e o piata micuta, nu stiu exact cum ii zice. erau 40 de lei kg la o doamna ce avea si alune de padure romanesti si nuci

Report this post
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next